Veelgestelde vragen

Vragen over een cursus

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Een BHV’er is iemand die in staat is om bij calamiteiten in een bedrijf of organisatie eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te bestrijden en te zorgen voor de ontruiming van het gebouw. Bedrijven zijn verplicht om te zorgen voor voldoende BHV’ers in hun organisatie.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een certificering voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren in een risicovolle omgeving, zoals de bouw, petrochemie en installatietechniek. Met een VCA-certificaat laat een bedrijf zien dat het voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Een ontruimingsoefening is een oefening waarbij het gebouw zo snel en veilig mogelijk wordt ontruimd. Hierbij wordt er geoefend hoe mensen het gebouw kunnen verlaten bij een noodsituatie, zoals bijvoorbeeld een brand, een bommelding of een gaslekkage. Er wordt ook geoefend hoe de BHV’ers de ontruiming moeten coördineren en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat iedereen het gebouw op een veilige manier verlaat.

Het is verplicht om als bedrijf te zorgen voor voldoende BHV’ers in de organisatie en deze BHV’ers moeten periodiek worden bijgeschoold. Het is aan te raden om BHV’ers minimaal één keer per jaar een herhalingscursus te laten volgen om hun kennis en vaardigheden op peil te houden.

De kosten voor een veiligheidstraining kunnen variëren, afhankelijk van de soort training en de duur ervan. De kosten voor een BHV-basis cursus kunnen bijvoorbeeld tussen de € 150,- en € 250,- liggen. Voor een VCA-cursus kunnen de kosten variëren van € 200,- tot € 600,-, afhankelijk van het niveau en de duur van de cursus. De kosten zijn erg afhankelijk van de specifieke vraag. Neem gerust contact met ons op voor de juiste informatie.

De duur van een veiligheidstraining kan variëren, afhankelijk van de soort training en het niveau ervan. Een cursus duurt over het algemeen één dag,

Voor trainingen, verzorgt door de veiligheidscirkel hoef je geen eigen materiaal mee te nemen. Bij specifieke trainingen op locatie van de klant zullen we in enkele gevallen gebruik maken van materiaal dat op de locatie aanwezig is. Je kan hierbij denken aan portofoons.

Ja, het is verplicht om regelmatig een herhalingscursus te volgen voor BHV en VCA. Voor BHV is het advies om jaarlijks een herhalingscursus te volgen, terwijl dit voor VCA meestal om de tien jaar is. Het doel van een herhalingscursus is om de kennis en vaardigheden van de deelnemers op peil te houden en eventuele veranderingen in wet- en regelgeving of werkomstandigheden mee te nemen. Wanneer je werkzaam bent in branches als zorg en onderwijs dan zijn certificeringen verplicht en is het verlengen van het certificaat middels een training vereist.

Nee, je hoeft geen ervaring te hebben in eerste hulp of brandbestrijding om deel te nemen aan een BHV-cursus. De cursus is juist bedoeld om deze vaardigheden aan te leren of op te frissen. Tijdens de cursus worden deelnemers getraind in levensreddende handelingen, brandbestrijding en het evacueren, ontruimen, van gebouwen.

Ja, als individu kun je deelnemen aan een BHV-cursus. Wij bieden deze cursussen aan voor individuele inschrijving. Ook kun je als ZZP’er of ondernemer zonder personeel een BHV-cursus volgen.

Het hebben van een VCA-certificaat is niet altijd verplicht, maar kan wel vereist zijn als je werkzaamheden verricht in risicovolle omgevingen, zoals de bouw of petrochemie. Ook opdrachtgevers kunnen het hebben van een VCA-certificaat verplicht stellen voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Het certificaat toont aan dat je kennis hebt van veiligheidsregels en -voorschriften en weet hoe je veilig kunt werken.

Een BHV-cursus is gericht op het leren van specifieke vaardigheden om te kunnen handelen bij noodsituaties in de werkomgeving. Dit omvat levensreddende handelingen, brandbestrijding en het evacueren van gebouwen. Een EHBO-cursus is breder van opzet en richt zich op het bieden van eerste hulp bij een breed scala aan ongevallen en situaties, zowel in de werkomgeving als in het dagelijks leven. Het is dus aan te raden om zowel een BHV- als EHBO-cursus te volgen om zo goed voorbereid te zijn op noodsituaties.

Het BHV-certificaat is in principe één jaar geldig. Om gecertificeerd te blijven moet de BHV’er ieder jaar een BHV-herhalingscursus volgen.

Een VCA-certificaat is 10 jaar geldig. Na deze periode moet het certificaat worden verlengd door het behalen van een VCA-examen.

Dit verschilt per training. Voor sommige trainingen, zoals BHV-cursussen, zijn geen specifieke eisen vereist. Voor andere trainingen, zoals VCA-cursussen, is het vereist dat de deelnemer in het bezit is van een geldig identiteitsbewijs.

Dit hangt af van het type werkzaamheden en de risico’s die daarbij komen kijken. In sommige gevallen is het verplicht om veiligheidstrainingen aan te bieden, bijvoorbeeld in de bouwsector waarbij VCA-certificering verplicht is. Het is altijd verstandig om als werkgever te investeren in veiligheidstrainingen om zo de veiligheid op de werkvloer te vergroten en de kans op ongelukken te verminderen.

Staat uw vraag hier niet tussen?

Dit zijn slechts een aantal van de meest gestelde vragen over veiligheidstrainingen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een opleider altijd te kijken naar de specifieke eisen die jouw organisatie stelt aan veiligheidstrainingen. De Veiligheidscirkel kan je hierbij adviseren en ondersteunen.

Stel uw vraag dan via ons contactformulier of bel 075 – 615 10 45

Expertise en ervaring
Maatwerkoplossingen
Praktijkgericht leren
Klantgerichte benadering
Veiligheidscirkel
Handelsweg 35 Unit 33-35
1525RG Wormerveer
Bel 075 615 1045
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes